Babie lato
Składniki:
50 dag suszonych śliwek
pół laski wanilii
2 łyżki migdałów
łyżka rodzynek
10 dag cukru
pół szklanki brandy
pół litra spirytusu
półtora szklanki przegotowanej wody mineralnej
Sposób przyrządzania:
Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i drobno siekamy. Babie lato Laskę wanilii rozdrabniamy i razem z obranymi ze skórki migdałami i umytymi rodzynkami wkładamy do małego gąsiorka i zasypujemy cukrem. Całość zalewamy spirytusem i odstawiamy na dwa tygodnie. Babie lato Po tym czasie przecedzamy przez bibułkowy filtr do kawy lub jałową gazę i mieszamy z wodą z brandy po czym rozlewamy do butelek. Odstawiamy na przynajmniej pół roku do ciemnego i chłodnego pomieszczenia (najlepiej nie ogrzewana piwnica). Nalewka znakomicie nadaje się na każdą okazję. Babie lato Zimą można się nią rozgrzać wspominając z utęsknieniem minione wakacje.