Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Nalewki i wina domowe > Babie lato

Babie lato

Składniki:

50 dag suszonych śliwek

pół laski wanilii

2 łyżki migdałów

łyżka rodzynek

10 dag cukru

pół szklanki brandy

pół litra spirytusu

półtora szklanki przegotowanej wody mineralnej

Sposób przyrządzania:

Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i drobno siekamy. Babie lato Laskę wanilii rozdrabniamy i razem z obranymi ze skórki migdałami i umytymi rodzynkami wkładamy do małego gąsiorka i zasypujemy cukrem. Całość zalewamy spirytusem i odstawiamy na dwa tygodnie. Babie lato Po tym czasie przecedzamy przez bibułkowy filtr do kawy lub jałową gazę i mieszamy z wodą z brandy po czym rozlewamy do butelek. Odstawiamy na przynajmniej pół roku do ciemnego i chłodnego pomieszczenia (najlepiej nie ogrzewana piwnica). Nalewka znakomicie nadaje się na każdą okazję. Babie lato Zimą można się nią rozgrzać wspominając z utęsknieniem minione wakacje.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.