Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Nalewki i wina domowe > Mazurski świt

Bazylia

Bazylia nie bez powodu nazywana jest królowa ziół. Bazylia Ma zastosowanie zarówno w kuchni jaki i w ziołolecznictwie. Ma wspaniały zapach i lekko orzeźwiający smak. Wpływa pozytywnie na metabolizm i wspomaga układ trawienny. We Włoszech bazylii używa się do wszystkich potraw z warzyw. Bazylia wspaniale komponuje się z sałatkami a także innymi potrawami z pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli bądź grochu. Bazylia Bazylia jest doskonałą przyprawą do wszelkich zup, sosów, potraw z ryb oraz drobiu, kotletów, sałatek warzywnych, wszelkich twarogów, jajek, omletów,   także masła ziołowego. Znakomicie komponuje się ona z czosnkiem. Można mieszać ją z rozmarynem.  Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania/smażenia. Bazylia Świeża bazylia z kolei wspaniale komponuje się z pomidorkami i serem feta jako orzeźwiająca przekąska. Źródło: http://telefondlalekarza.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.