Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Warzywa i owoce > Błonnik jako wspomagacz przemiany materii

Błonnik jako wspomagacz przemiany materii

Za przemianę w organizmie odpowiada naprawdę wiele czynników. Błonnik jako wspomagacz przemiany materii Jednak najbardziej przydatny w tej kwestii bywa błonnik, który stymuluje odpowiednio pracę naszego układu pokarmowego. Podstawowy jego podział obejmuje następujące cząstki.
Pierwsza z nich to celuloza. Nie jest rozpuszczalna w wodzie, zaś zawierają ją przede wszystkim warzywa, owoce, a także ziarna zbóż. Za co odpowiada ta cząstka? W dużym stopniu organizuje gospodarkę pokarmową człowieka, bowiem usuwa zaparcia, do tego stabilizuje poziom glukozy we krwi, zaś co najważniejsze ogranicza przyrost masy ciała. Pomaga również w zapobieganiu w powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość usuwanych odpadów, pomaga w wypłukiwaniu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii w przewodzie pokarmowym.
Inną cząstką są pektyny. Błonnik jako wspomagacz przemiany materii Są one rozpuszczalne w wodzie i głównie znajdują się w owocach różnego rodzaju. Odpowiadają za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, a także regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Odgrywają również dużą rolę w ochronie przez nowotworem, czy chociażby powstawaniem kamieni żółciowych często dokuczających wielu ludziom.
Warto również wspomnieć tutaj o ligninach. Są składnikiem ziaren zbóż i niektórych warzyw. Mają właściwości, które pomagają usuwać nadmiar kwasów żółciowych i cholesterolu pokarmowego, ponadto wpływają dobrze na zaparcia, usuwając je. Są również świetne w zapobieganiu kamieni żółciowych i nowotworów końcowych części układu pokarmowego.
Błonnik jako wspomagacz przemiany materii Jak więc widać, błonnik ma naprawdę świetny wpływ na nasz organizm, nie tylko w kwestii przemiany materii, czy działania całego przewodu pokarmowego, ale również w ochronie organizmu przed wstrętnymi chorobami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.