Cezar z kurczakiem
Składniki:
jedna główka sałaty rzymskiej
podwójna pierś z kurczaka
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
4 łyżki parmezanu
grzanki z bułki
2 ząbki czosnku
jedno żółtko
łyżka musztardy delikatesowej
sok z połówki cytryny
sos Worcester
Sposób przygotowania:
Czosnek utrzeć z solą, Cezar z kurczakiem wymieszać z żółtkiem, dalej ubijać wlewając stopniowo oliwę z oliwek, aż sos osiągnie konsystencję majonezu. Całość doprawiamy łyżeczką musztardy, dolewamy sok z cytryny, sypiemy pieprz ziołowy i zaprawiamy odrobinką sosu Worcester. Cezar z kurczakiem Pierś kurczaka rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy oliwą z oliwek a także solą i pieprzem do smaku, następnie grillujemy. Sałatę myjemy i odsączamy od wody a jej liście mieszamy z sosem i układamy na talerzykach. Na sałatę wykładamy grzanki i sypiemy parmezanem. Cezar z kurczakiem Pierś z kurczaka układamy na sałacie.