Ciasto czekoladowe
Ciasto:
250g masła lub margaryny do pieczenia
250g czekolady gorzkiej
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
0.2L gorącej wody
300g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g ciemnego kakao
190g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
łyżka mleka
Wykonanie:
Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka. Ciasto czekoladowe Dodać połamaną na kawałki czekoladę, kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią oraz połączą w jednolitą masę. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę i kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Do mąki dodać jajka, olej, jogurt i zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, miksując na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Ciasto czekoladowe Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160oC przez 1 godzinę i 25 minut. Gdy ciasto się upiecze zrobić polewę.
5. Do rondelka o grubym dnie wlać mleko i lekko podgrzać- wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Ciasto czekoladowe Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia i zalać ciasto.