Czeska
Kuchnia czeska to niesamowite bogactwo różnorodnych smaków. Czeska Dania przyrządza się tu według starych receptur. Tradycyjne czeskie potrawy najszybciej spotkamy w małych miasteczkach. Popularne są przede wszystkim tzw. praskie kiełbaski (klobasy) serwowane na gorąco z odrobiną musztardy. Zakupimy je w przydrożnych budkach. Spotkamy tu również parówki w cieście. Jest to odpowiednik hot- dogów. Czeska Powszechnie znana jest drstkova polevka czyli zupa z flaków. Możemy również skosztować przepysznej zupy czosnkowej – tzw cesnakova polevka. Kwintesencją każdego z tych dań są podawane w prestiżowych restauracjach i cukierniach desery. Możemy skosztować wspaniałych knedlików- wyglądem przypominają pyzy, ale są białe a w środku mają pyszne, owocowe nadzienie. Czeska Ciastem narodowym Czechów (jak i Austriaków) jest strudel jabłkowy a także bułeczki z powidłami w środku.