Dieta przy cukrzycy
Dieta dla cukrzyka jest konieczna. Dieta przy cukrzycy Osoby chore muszą uważać, co spożywają a także zwracać uwagę na regularność posiłków. Wskazane jest spożywanie mniejszych porcji- siedem posiłków dziennie. Zapobiega to groźnym stanom niedocukrzenia organizmu. Należy wykluczyć tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego a w zastępstwie wprowadzić więcej olejów roślinnych oraz tłuszczów pochodzenia rybiego. Chory musi jadać dania niskokaloryczne w małych porcjach. Unikać trzeba spożywania produktów wysoce przetworzonych a cukry proste należy koniecznie zastąpić złożonymi. Dieta przy cukrzycy Cukry proste to monosacharydy, np. glukoza, fruktoza a cukry złożone to tzw disacharydy oraz polisacharydy. Najlepiej, jeśli chory słodycze zastąpi pełnoziarnistym pieczywem, fasolą czy orzechami, a cukier używany do słodzenia herbaty – wielokwiatowym miodem. Wykluczyć trzeba batoniki, lizaki i inne słodycze. Dieta przy cukrzycy Absolutnie nie można spożywać alkoholu, gdyż angażuje wątrobę do neutralizacji toksyn w nim zawartych, przez co ta w znacznie mniejszym stopniu przyswaja insulinę z trzustki.