Faszerowane papryki
Składniki:
4 papryki czerwone
3 woreczki ryżu
30 dag pieczarek
20 dag sera żółtego
mała cebulka
małe opakowanie śmietany lub jogurtu naturalnego
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
cebulkę obieramy i podsmażamy na ogniu z niewielką ilością oleju, dodajemy do niej pieczarki i smażymy przez parę minut. Faszerowane papryki Ryż gotujemy. Kiedy lekko przestygnie mieszamy z pieczarkami i odrobiną koperku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Papryki myjemy, wykrawamy z nich gniazda i ponownie myjemy wewnątrz tak, by wypłukać ewentualnie pozostawione pestki. Faszerowane papryki Następnie ładujemy do środka farsz z ryżu i pieczarek. Śmietanę mieszamy ze startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem, dodajemy posiekany drobno koperek i wykładamy na farsz. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy do niego papryki i pieczemy w niskiej temperaturze około trzydziestu minut. Faszerowane papryki Najlepiej smakują na ciepło.