Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Porady domowe > Przechowywanie pokarmów

Grecka

Kuchnia grecka jest kuchnią bardzo zdrową i prostą. Grecka Dużo w niej czosnku, oliwy z oliwek, winorośli, rozmaitych warzyw, liści winorośli, ryb, baraniny a także świeżych ziół. Popularne są również wina greckie, które znane są już od wielu lat. Znane są tzw avgolemono czyli– zupy i sosy na bazie jajek i cytryny. Tak zwane chiriatiki to nic innego jak znana w Polsce sałata grecka składająca się z pomidorów, ogórka, papryki, cebuli, oliwek, sera feta, oliwy z oliwek i ziół. Grecka Każdy znad z pewnością kojarzy ser feta- cierpki, dojrzewający, jest specjalnością kuchni greckiej. Ma on opatentowany skład. Popularny jest również znany nam dobrze gyros czyli mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła. Podaje się go na talerzu z bułką- pitą i pomidorami oraz frytkami. Grecka Bardzo dobrym greckim danie jest dolmas czyli – małe gołąbki z ryżem, lub- częściej sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron. Źródło: http://menedzerochronyzdrowia.edu.pl/

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.