Hiszpańska
Kuchnia hiszpańska jest nieco zróżnicowana zależnie od regionu. Hiszpańska Najpopularniejsze dania to: paella, gazpacho, tortilla hiszpańska a także tapas. Jednak przykładowo odmiana gazpacho jaką zjemy w La Manczy niesamowicie różni się od gazpacho w Andaluzji i to do tego stopnia, że trudno się doszukać nawet jednego wspólnego składnika. Dania w Hiszpanii są nieco bardziej pikntne niż w Polsce- Hiszpanie lubią ostrą kuchnię. Hiszpańska Inne popularne hiszpanskie dania to: xató de Vilanova, cogollos de Tudela, bizcocho de Calatayud albo turrón de Jijona. Wszystkie te dania są zachwalane przez turystów licznie odwiedzających co roku Hiszpanię. Wspólnym daniem dla wszystkich hiszpańskich regionów jest sławna tortilla espanola. Hiszpańska Nie zależnie od różnic w sposobie serwowania tej potrawy, wszyscy Hiszpanie uważają je za danie, które łączy wszystkie obszary.