Kajmaki
Składniki:
duża paczka kwadratowych wafli
puszka mleka skondensowanego w puszcze (słodzonego)
mały słoiczek dżemu morelowego lub wiśniowego
pokruszone orzechy laskowe i migdały
Przepis:
Puszkę z mlekiem skondensowanym umieścić w garnczku wypełnionym wodą (puszka musi być zakryta) i gotować przez około 2,5- 3 godziny pilnując, aby woda nie wyparowała. Kajmaki Wafle wyjąć z opakowania. Pierwszy posmarować niewielką ilością dżemu, posypać lekko migdałami i położyć kolejny wafel. Kiedy mleko się zagotuje poczekać około pięciu minut, po czym otworzyć puszkę. Powstała nam pyszna masa smakujące trochę jak toffi. Masą mlekową oraz zmiażdżonymi orzeszkami laskowymi przekładać kolejne warstwy. Kajmaki Jeśli ktoś lubi może polać wierzch ostatniego wafla rozpuszczona czekoladą. Przełożone wafle odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić na kawałki. Podawać z ciepłą, a aromatyczną kawą. Taka propozycja to znakomita słodka przekąska na imprezę czy spotkanie w gronie przyjaciół. Kajmaki Kajmaki wprost rozpływają się w ustach i błyskawicznie znikają ze stołu.