Krokieciki z pieczarkami
Składniki na ciasto:
20dag mąki pszennej
szklanka litra mleka
szklanka wody mineralnej
2 jajka
sól
odrobinka cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na farsz:
2 cebule
50dag pieczarek
15 dag sera żółtego
3 jajka
bułka tarta
olej
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
jajka roztrzepać w mleku, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę oraz sól z cukrem. Krokieciki z pieczarkami Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek i smażymy naleśniki. Pokrojone w drobną kostkę cebule podsmażamy na oleju, dodajemy do tego starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Krokieciki z pieczarkami Do ostudzonego farszu dodajemy starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Doprawiamy do smaku i dobrze mieszamy. Naleśniki przekładamy farszem, zwijamy jak każde krokiety i obtaczamy w jajku i bułce tartej. Ostatni etap to smażenie na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor. Krokieciki z pieczarkami Krokiety najlepiej smakują z podawanym w szklance czerwonym barszczem.