Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Sprzęt do zdrowego trybu życia > Jak przygotować swoje ciało do wysiłku?

Kuchnia polska

Tradycyjne polskie dania to: golonka, żurek śląski, bigos oraz grochówka. Kuchnia polska Bigos jest daniem, które zachwalają  obcokrajowcy odwiedzający nasz kraj. Bigos jest serwowany w Polsce od wielu lat. Serwowano go nawet na stołach królewskich. Drugie tradycyjne danie- golonka jest spotykana najczęściej w kuchni śląskiej i poznańskiej. Kuchnia polska Znajduje się jednak w menu każdej polskiej restauracji. Jest to nic innego jak odcięta między nóżka a łopatką część tuszy wieprzowej. Zupa grochowa zwana również potocznie grochówką była kiedyś zupą „dla biedaków i żołnierzy”. Dziś jest przysmakiem wielu polskich domów oraz restauracji. Jest to niezwykle aromatyczna i lubiana zupa. Ostatnie danie- żurek sporządzany jest z zakwasu żytniego, ziemniaków, czosnku i kiełbasy. Podaje się go często z ugotowanym na twardo jajkiem. Kuchnia polska Jego inna nazwa to żur staropolski.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.