Kukułkówka
Składniki:
10 dag cukierków kukułek
pół litra wody mineralnej
pół litra spirytusu rektyfikowanego
Sposób przyrządzania:
Kukułki wkładamy do wyparzonego słoiczka i zalewamy spirytusem. Kukułkówka Pozostawiamy na co najmniej dwa tygodnie w ciepłym miejscu. Należy pamiętać o codziennym potrząsaniu. Cukierki muszą się rozpuścić w spirytusie. Po pewnym czasie powstanie gęsty brązowy syrop, a osad opadnie na dno. Należy zlać płyn znad osadu i przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy. Mieszamy przegotowaną wodą. Kukułkówka Całość odstawiamy na miesiąc do sklarowania i ponownie przefiltrujemy do wyparzonej butelki. Nalewka wraz z upływem czasu jest coraz lepsza. Zamiast kukułek można dodać inne cukierki jak landrynki (wówczas nalewka będzie bardzo słodka) czy miętowe cukierki. Kukułkówka Trunek jest tak dobry, że ciężko schować go przed spragnionymi domownikami.