Łosoś w cieście francuskim
2 filety z łososia
500 g świeżego szpinaku
mała główka czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
ciasto francuskie
jajko
Łososia umyć i osuszyć. Łosoś w cieście francuskim Skropić sokiem z cytryny- oprószyć lekko solą i pieprzem. Szpinak umyć, przebrać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić jeszcze około 2 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odcisnąć od szpinaku sok, który puścił w czasie smażenia. Rybę wyłożyć na ciasto francuskie- na wierch ryby wyłożyć szpinak z czosnkiem. Łosoś w cieście francuskim Całość przykryć układanymi na kształt warkocza pasmami ciasta francuskiego. W szklance roztrzepać jajko- namoczyć w nim pędzelek i posmarować wyłożone na rybę ciasto. Potrawę piec około 30 minut na niskiej temperaturze- kontrolować, by ciasto się nie przypaliło. Łosoś w cieście francuskim Podawać na ciepło – tak przyrządzony łosoś najlepiej smakuje serwowany z gotowanymi brokułami lub kalafiorem.