Mazurski świt
Składniki:
1 kg słodkich truskawek
garść poziomek
¾ l wody mineralnej
1 l spirytusu rektyfikowanego
pół szklanki brandy
1 kg cukru
Sposób przyrządzania:
Truskawki i poziomki pozbawić szypułek i delikatnie rozgnieść. Mazurski świt Owoce przekładamy do czystego i wyparzonego gąsiorka, zalać spirytusem oraz szklanką wody. Następnie całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. Musimy pamiętać, by co dwa dni potrząsać gąsiorkiem. Dalej płyn znad owoców przelewamy do innego słoja i wstawiamy do lodówki. Owoce zasypujemy cukrem i mieszamy. Mazurski świt Otwór zamykamy szczelnie gazą i odkładamy w ciepłe miejsce, aż cukier się rozpuści. Potrząsamy codziennie naczyniem, by owoce dobrze puszczały sok. Po ok 2 tygodniach syrop cukrowy zlewamy przez sitko i łączymy z ekstraktem spirytusowym. Dalej dodajemy brandy. Resztę owoców przelewamy szklanką przegotowanej wody. Powstałe popłuczyny przelewamy przez filtr do reszty nalewki. Gotowy trunek przelewamy do gąsiorka i odstawiamy na co najmniej dwa tygodnie do sklarowania. Mazurski świt Po tym czasie przelewamy przez filtr i do wyparzonych karafek.