Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Porady domowe > Jak gotować makaron

Mazurski świt

Składniki:

1 kg słodkich truskawek

garść poziomek

¾ l wody mineralnej

1 l spirytusu rektyfikowanego

pół szklanki brandy

1 kg cukru

 

Sposób przyrządzania:

Truskawki i poziomki pozbawić szypułek i delikatnie rozgnieść. Mazurski świt Owoce przekładamy do czystego i wyparzonego gąsiorka, zalać spirytusem oraz szklanką wody. Następnie całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. Musimy pamiętać, by co dwa dni potrząsać gąsiorkiem. Dalej płyn znad owoców przelewamy do innego słoja i wstawiamy do lodówki. Owoce zasypujemy cukrem i mieszamy. Mazurski świt Otwór zamykamy szczelnie gazą i odkładamy w ciepłe miejsce, aż cukier się rozpuści. Potrząsamy codziennie naczyniem, by owoce dobrze puszczały sok. Po ok 2 tygodniach syrop cukrowy zlewamy przez sitko i łączymy z ekstraktem spirytusowym. Dalej dodajemy brandy. Resztę owoców przelewamy szklanką przegotowanej wody. Powstałe popłuczyny przelewamy przez filtr do reszty nalewki. Gotowy trunek przelewamy do gąsiorka i odstawiamy na co najmniej dwa tygodnie do sklarowania.  Mazurski świt Po tym czasie przelewamy przez filtr i do wyparzonych karafek.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.