Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa ma niezwykły, intensywny smak i aromat. Mięta pieprzowa Dzięki temu ma zastosowanie w deserach, którym nadaje charakterystyczny świeży smak. Dodaje się ją również do owoców, lodów oraz sorbetów. Na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie używa się jej jako dodatek do grillowanego mięsa, nadziewanych warzyw a także ryżu. Mięta pieprzowa Również bałkańskie sosy jogurtowe, dipy i zupy często mają w swoim składzie miętę pieprzową. Mięta może być również stosowana do picia jako herbatka ziołowa. Łagodzi wówczas problemy żołądkowe. Dwie łyżeczki mięty wystarczy zalać gorącą, lecz nie wrząca wodą i zaparzać przez 10 minut pod przykryciem. Mięta pieprzowa Mięta pieprzowa wchodzi również w skład pasty do zębów, ale ma również zastosowanie w medycynie- wchodzi w skład niektórych leków jak krople żołądkowe czy tabletki łagodzące ból gardła.