Naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka 2%
4 duże łyżki mąki pszennej
1- 2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na farsz:
szpinak świeży- 500 g
czosnek- 4 ząbki
20 dag startego, żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć i miksować na najniższych obrotach aż połączą się w jednolitą masę. Naleśniki ze szpinakiem Jeśli chcemy, aby ciasto było puszyste możemy dodać 3 łyżki wody gazowanej. Usmażyć z ciasta naleśniki. Szpinak przebrać i opłukać. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i zarumienić lekko na oliwie z oliwek. Dodać szpinak i poddusić. Naleśniki ze szpinakiem Doprawić solą i pieprzem, dodać połowę startego na tarce sera żółtego- kiedy ser się rozpuści farsz zdjąć z ognia. Naleśniki przełożyć ciepłym farszem jak krokiety. Wyłożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i podsypać resztą startego żółtego sera. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku na najniższej temperaturze przez około 10 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści. Naleśniki ze szpinakiem Podawać na ciepło zaraz po zapieczeniu. Smacznego!