Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Dania obiadowe > Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

na ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mleka 2%

4 duże łyżki mąki pszennej

1- 2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

na farsz:

szpinak świeży- 500 g

czosnek- 4 ząbki

20 dag startego, żółtego sera

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć i miksować na najniższych obrotach aż połączą się w jednolitą masę. Naleśniki ze szpinakiem Jeśli chcemy, aby ciasto było puszyste możemy dodać 3 łyżki wody gazowanej. Usmażyć z ciasta naleśniki. Szpinak przebrać i opłukać. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i zarumienić lekko na oliwie z oliwek. Dodać szpinak i poddusić. Naleśniki ze szpinakiem Doprawić solą i pieprzem, dodać połowę startego na tarce sera żółtego- kiedy ser się rozpuści farsz zdjąć z ognia. Naleśniki przełożyć ciepłym farszem jak krokiety. Wyłożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i podsypać resztą startego żółtego sera. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku na najniższej temperaturze przez około 10 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści. Naleśniki ze szpinakiem Podawać na ciepło zaraz po zapieczeniu. Smacznego!

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.