Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Porady domowe > Przechowywanie pokarmów

Przechowywanie pokarmów

Owoce i warzywa myjemy przed  zjedzeniem zjeść- jeśli umyjemy wcześniej zepsują się szybciej. dobrym miejscem na ich przechowywanie jest lodówka. Przechowywanie pokarmów Marchew, ziemniaki pietruszka, seler, por oraz jabłka mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet do miesiąca czasu. Z kolei banany i gruszki lepiej zjeść do tygodnia, a truskawki i wiśnie w przeciągu dwóch dni. Po zamrożeniu będą dobre nawet do roku. Pamiętajmy, że chleba nie wolno przechowywać w lodówce- wówczas czerstwieje. Można go za to zamrozić Sucharków nie wkładamy do lodówki. Masło, smalec czy margarynę trzymamy w lodówce. Przechowywanie pokarmów Produkty te mają krótki termin ważności. Jaja mogą stać na wierzchu bezpiecznie do miesiąca. Świeże ryby nadają się do zjedzenia przez góra dwa dni. Wypatroszone i można trzymać w chłodni do ośmiu miesięcy. Kiełbasy czy parówki przechowujemy w lodówce do czterech dni. Umieszczone w torebkach mięso przechowujemy w zamrażalce do dwóch miesięcy. Pamiętajmy, że przygotowane danie nie może stać dłużej niż dwie godziny w temperaturze pokojowej. Trzeba je albo umieścić w lodówce lub zamrozić. Zamrożone danie koniecznie gotujemy lub smażymy przed podaniem. Przechowywanie pokarmów Nie mrozimy ponownie produktów, które rozmroziliśmy.

Tags: ,

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.