Sałatka z pora
Lista składników:
dwa duże pory
pięć jajek
dwa ogórki kiszone średniej wielkości
majonez- cztery łyżki stołowe
sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pory dokładnie myjemy i obieramy. Sałatka z pora Kroimy go na niewielkie krążki, które później przecinamy na połówki. W następnej kolejności pora oparzamy i przekładamy do durszlaka, aby odciekł z wody. Jajka gotujemy na twardo, kiedy lekko wystygną obieramy je ze skorupek i kroimy w drobną kosteczkę. Sałatka z pora Tak samo postępujemy z ogórkami konserwowymi. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka znakomicie sprawdzi się jako surówka do obiadów z ziemniakami. Najlepsza jest minimum dwie godziny po przygotowaniu. Jeśli chcemy złagodzić smak pora, możemy do sałatki dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Sałatka z pora Sałatka będzie miała zdecydowanie delikatniejszy smak.