Sałatka z selerem
Składniki:
1 słoiczek selera marynowanego- około 350 ml
1 puszka ananasa
6 jaj ugotowanych na twardo
1 puszka kukurydzy
20 dag startego na drobnych oczkach żółtego sera
4 łyżki majonezu
pieprz ziołowy, sól
Przepis:
Seler wyjąć ze słoiczka i dokładnie odcisnąć z nadmiaru zalewy. Sałatka z selerem Przełożyć do naczynia i dodać starty ser. Ananasy wyjąć z puszki i pokroić w małą kostkę. Dodać do selera. Jajka obrać ze skorupek. Z trzech wyjąć żółtka. Rozetrzeć je tarce na drobnych oczkach i również przełożyć do naczynia z selerem. Sałatka z selerem Resztę jajek pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do naczynia. Dołożyć odciśniętą z wody kukurydzę. Dodać 4 łyżki majonezu, pieprz i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do eleganckiej salaterki. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy jej składniki dokładnie się „przegryzą”. Sałatka z selerem Najlepiej podawać z chlebem pełnoziarnistym i szynką oraz owocową herbatką.