Sernik na zimno z galaretką
Składniki:
6 serków homogenizowanych po 150 gram każdy
4 galaretki- truskawkowa, agrestowa, cytrynowa i pomarańczowa
paczka okrągłych biszkoptów
puszka ananasów
Przepis:
Truskawkową galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i dobrze rozpuścić. Sernik na zimno z galaretką Pozostawić do ostygnięcia. Dwa serki homogenizowane przelać do wysokiego naczynia. Stopniowo dodawać ostudzoną galaretkę i mieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Małą tortownicę wyłożyć biszkoptami. Wylać na nie serki zmieszane z galaretką. Odstawić na 15 minut do lodówki. W tym czasie przyrządzić pomarańczową galaretkę – również w jednej szklance wrzącej wody. Schłodzoną ubić lekko z dwoma kolejnymi serkami. Sernik na zimno z galaretką Wylać do tortownicy na pierwszą warstwę i wstawić do lodówki. W tym czasie według wcześniejszych wskazówek rozpuścić galaretkę cytrynową. Również ubić z serkami na najmniejszych obrotach. Wylać na wcześniejsze masy. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Ananasy wyłożyć na masy serowe i zalać schłodzoną galaretką. Sernik na zimno z galaretką Sernik przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po paru godzinach od przyrządzenia.