Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Kuchnia z całego świata > Śląska

Śląska

Kuchnia śląska mimo że smaczna i dobra jest niebywale tucząca. Śląska Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie oraz potrawy popularne również w krajach sąsiadujących, często znane tu pod śląską nazwą przykładowo na pączka mówi krepel , natomiast na kluski gotowane na parze czyli buchta. Często spotykanym zjawiskiem jest przypisywanie Ślązakom jako dania regionalnego rolady a także klusek śląskich (jest to rodzaj klusek przygotowywanych z ugotowanych ziemniaków zwykle dzień wcześniej i mąki, Śląska formowane są dalej w spłaszczone kulki z wgłębieniem a następnie gotowane w osolonym wrzątku. Popularna jest także tzw. modra kapusta. Znana jest również tak zwana nudelzupa czyli rosół z makaronem. Kuchnia ta jest nieco ciężka dla wątroby, ponieważ jest bogata w tłuste i wysokokaloryczne potrawy. Śląska Mimo to smakuje naprawdę wybornie.

Tags: ,

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.