Smażony pstrąg
Składniki:
cztery porcje pstrąga
dwie cytryny
łyżka mąki
10 dag obranych i posiekanych migdałów
jedna główka zielonej sałaty
olej
łyżka masła
pieprz i sól do smaku
Sposób przyrządzania: Smażony pstrąg
porcje rybne doprawiamy według własnych upodobań. Skrapiamy je sokiem z jednej cytryny po czym odstawiamy na co najmniej dwie godziny, aby ryba nasiąknęła aromatem cytrynowym. Każdą z czterech porcji rybnych obtaczamy w mące od strony skórki po czym odkładamy na rozgrzane masło lub olej i smażymy na rumiany kolor. Smażony pstrąg Na półmisku układamy liście sałaty i na nie wykładamy plastry rybne. Drugą z cytryn kroimy na półcentymetrowe plasterki. Całość dekorujemy plastrami rybnymi i smażonymi na maśle migdałami. Smażony pstrąg Smażone pstrągi najlepiej smakują podawane na ciepło i serwowane z pieczywem lub ziemniaczkami w mundurkach i dowolną sałatką.