Warzywa z witaminą C
Podstawową witaminą, której wymaga nasz organizm bardzo często jest witamina C, czyli tak zwany kwas askorbinowy. Warzywa z witaminą C Jednak warto zastanowić się nad tym na co ona wpływa, by nie okazało się, że kojarzymy ją tylko z przeziębieniem czy zapobieganiu grypie. Witamina C wpływa na naprawdę wiele rzeczy i procesów, które odbywają się w naszym organizmie, dlatego warto nieco więcej o niej poczytać i zobaczyć, jakie warzywa mają jej najwięcej. Po pierwsze kwas askorbinowy jest czynnym składnikiem w procesach oksydo-redukcyjnych, ponadto warunkuje syntezę włókien tkanki łącznej, jak już wiemy wpływa bardzo czynnie na naszą odporność, a także odtrucie organizmu, oraz aktywuje działanie niektórych enzymów, które są niezbędne w prawidłowym trawieniu.
Podstawowym warzywem, które zawiera witaminę C jest kapusta. Warzywa z witaminą C Można ją spożywać w różnej postaci, jednak najbardziej naszpikowana w tym wypadku kwasem askorbinowym jest kiszona kapusta. Można ją jeść do surówek, ale także sprawdza się na kanapkach.
Innym warzywem, w którym znajdziemy dość sporo witaminy C jest papryka. Jedząc 75 tego warzywa pokrywamy dzienne zapotrzebowanie witaminy. Jednak trzeba pamiętać, że im dojrzalsza i większa papryka, tym mniej w niej witaminy C.
Ponadto, w witaminę c bogate są również pomidory. Nic więc dziwnego, że ich spożywanie nie tylko zwiększa odporność, ale także pomaga w gojeniu się różnego rodzaju ran.
Nie można zapomnieć, że kwas askorbinowy zawiera także kalafior, oraz jego zielony odpowiednik czyli brokuł. Warzywa z witaminą C W połączeniu z antyoksydantami, które zawarte są w tych warzywach, witamina C stanowi bardzo przyzwoitą mieszankę, która niewątpliwie pozytywnie wpłynie na nasz organizm.