Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Diety > Kwasy omega -3 w codziennej diecie

Wino agrestowe

Składniki:

9 kg agrestu

20 kg cukru

3 g pożywki do drożdży

paczka drożdży winiarskich

4 l wody

 

Sposób wykonania:

Drożdże należy przesypać do  wyparzonej szklanej buteleczki o objętości 1 l i zalać przegotowaną i letnią wodą. Wino agrestowe Butelkę zatykamy i trzymamy w pokojowej temperaturze. Na drugi dzień dodajemy łyżeczkę cukru i nieco pożywki, z powrotem odkładamy. Po około dwóch dniach  zacznie poruszać w płynie zobaczymy pęcherzyki powietrza i utworzy się piana.  Agrest płuczemy, miażdżymy i przeciskamy przez sito. Wino agrestowe Tal otrzymany moszcz przelewamy do gąsiorka i dodajemy 5 1 chłodnego syropu (2 kg cukru oraz 3 g pożywki). Do nastawu wlewamy znajdujące się butelce drożdże. Gąsiorek zawiązujemy płótnem i a gdy całość przestanie się burzyć szczelnie go korkujemy korkiem z rurką fermentacyjną. Kiedy fermentacja ustanie usuwamy osad ściągając płyn. Gąsiorek myjemy i z powrotem dodajemy do niego wino. Ponownie zamykamy korkiem z rurką. Wino agrestowe Wino będzie gotowe po kilku miesiącach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.