Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Kuchnia z całego świata > śródziemnomorska

Wino pigwowe

Składniki:

3 kg owoców pigwy,

2 kg cukru,

drożdże winiarskie,

pożywka do drożdży

 

Sposób wykonania:

Dojrzałe owoce pigwy należy pokroić na drobne kawałki. Wino pigwowe Następnie wkładamy je do rondla (najlepiej emaliowanego albo ze stali szlachetnej) i zalewamy wrzątkiem, by zakrył pokrojone owoce. Następnie całość gotujemy na małym ogniu przez 5 do 7 minut a potem studzimy. Za pomocą sokownika lub sokowirówki odciskamy sok z owoców. Wino pigwowe Do cukru dodajemy niewielką ilość wody tak, by powstało coś w rodzaju rzadkiego syropu i dodajemy go do wyciśniętego uprzednio soku wraz z drożdżami. Wszystko razem przelewamy do pięciolitrowej szklanej butli i dokładnie mieszamy. W przypadku gdyby całość była za gęsta możemy uzupełnić ilość płynu przegotowaną wodą. Wino pigwowe Podobnie postępujemy w wypadku, gdy ilość płynu w naczyniu jest zbyt mała (powinniśmy zapełnić minimum ¾ objętości naczynia).

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.