Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Kuchnia z całego świata > Śląska

Wino truskawkowe

Składniki:

4 kg truskawek- słodkich

1,5 l przegotowanej wody

4 kg cukru

pożywka

matka drożdżowa

kwasek cytrynowy

 

Sposób wykonania:

Z truskawek wydrążyć szypułki (można do nich dodać dla lepszego aromatu garść poziomek), zasypać cukrem i rozgnieść. Wino truskawkowe Do owoców dodać ciepłą, przegotowaną wodę, matkę drożdżową oraz pożywkę dla drożdży. Całość przełożyć do gąsiorka, zatkać dobrze kłębkiem waty z rurką fermentacyjną. Pozostawić na tydzień w pokojowej temperaturze raz na jakiś czas mieszając. Wino truskawkowe Po tym czasie odcisnąć miazgę, natomiast płyn odstawić do powtórnej fermentacji. Gdy burzliwość fermentacji ustanie, a płyn stanie się przezroczysty, przelać wino do przezroczystego naczynia wypełniając je po brzegi, szczelnie zatkać i  postawić do fermentowania. Wino truskawkowe Na litr takiego wina dodaje się 1g kwasku cytrynowego. Z tych proporcji otrzymamy około 5l wina.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.