Jesteś tutaj: zdrofix.pl > Nalewki i wina domowe > Wino wiśniowe

Wino wiśniowe

Składniki:

8 kg ciemnych wiśni- najlepiej jeśli będzie to odmiana zwana łutówką lub wiśnia ostheimska

4 kg cukru

matka drożdżowa

pożywka

8 l wrzącej wody

 

Sposób wykonania:

Wiśnie rozgnieść po czym zalać wrzącą wodą. Wino wiśniowe Należy pamiętać, aby przy rozgniataniu owoców nie uszkodzić zbyt wielu pestek, gdyż nadają one winu aromat gorzkich migdałów, co nie przez każdego jest lubiane. Owoce należy ostudzić do temperatury pokojowej, następnie dodać pożywkę i matkę drożdżową (najlepiej, jeśli będzie to Burgund). Mieszankę odstawić na 24 godziny. Wino wiśniowe Kolejnego dnia należy dokładnie odcisnąć sok z owoców, dodać cukier i fermentować na sposób tradycyjny. Można również rozcieńczyć wino dodając na 1l soku ½ l wody. W tym przypadku jednak należy pamiętać, aby dodać więcej cukru, najlepiej podwójną porcję. Wino wiśniowe Wino wiśniowe jest proste w wykonaniu- nastaw wiśniowy fermentuje bez żadnego problemu i znakomicie się klaruje.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.