Zioła prowansalskie
Zioła prowansalskie są mieszaniną ziół z Prowansji. Zioła prowansalskie Mieszanki tych ziół używa się w kuchni od wielu lat. W skład ziół prowansalskich wchodzą głównie: bazylia, rozmaryn, kurkuma, tymianek, mięta pieprzowa cząber, szałwia lekarska, oregano, rozmaryn a także majeranek. We Francji do tych ziół dodaje się również dodatkowo lawendę. Zioła prowansalskie Zioła prowansalskie znajdują swoje zastosowanie w kuchni do przyprawiania między innymi sosów ziołowych, zup, sałatek, jaj oraz twarogów. Nadają się również do pieczywa, znakomicie komponują się z daniami z grilla, wspaniale wzbogacają smak farszów, mięsa mielonego. Są dobrym dodatkiem do serów, potrwa z drobiu a także ryb oraz do sporządzania wszelkich pieczeni. Zioła prowansalskie Można ich dodawać również do pizzy. Wspaniale wzbogacają smak potrawy wydobywając z niej to, co najlepsze.